Betsometr ?

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
starry
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Betsometr ?

Postautor: starry » 24 maja 2017, 22:24

"Kontrolę wytrzymałości tkaniny i szwów przeprowadzamy za pomocą betsometru - urządzenia mierzącego spadek wytrzymałości tkaniny. Betsometr jest to waga sprężynowa wyposażona w dwie igły.

Badanie betsometrem

Jedna igła z ostrym czubkiem jest prosta i zamocowana w główce urządzenia pod katem do jej powierzchni bocznej. Służy ona do badania wytrzymałości tkaniny.

Badanie betsometrem

Druga igła z tępym czubkiem jest haczykowato zagięta i zamocowana w górnej części główki urządzenia. Służy ona do badania wytrzymałości szwów."
Obrazek

To ze strony Dudka ;), ale co to znaczy, że igła ma tępy czy ostry czubek ? :)
Igła raczej ma zawsze ostry bo gdyby nie miała to byłaby zwykłym kawałkiem drutu.

Jednak moje pytanie do osób, które miały kontakt z "profesjonalnym" betsometrem dotyczy tej "ostrej igły", a mianowicie,

czy ta ostra igła to de fakto zaostrzone ostrze na kształt "noża", które podczas badania "rozcinka" tkaninę, czy jednak ostrze służy tylko do wbicia igły, która następnie tempą stroną rozrywa tkaninę podczas badania?

Pozdrawaim
Dariusz Fly
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Betsometr ?

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 maja 2017, 22:51

Ta ostra igła to drut o przekroju okrągłym z zaostrzonym czubkiem. Wbija się ją w materiał i ciągnie sprawdzając jaka siła jest potrzebna żeby rozerwać materiał. Tępa igła służy do sprawdzania wytrzymałości szwów.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 25 maja 2017, 07:13

A jakie ma być "fi" tego drutu ? ;)
Darecki -starry

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 maja 2017, 09:05

Nie wiem. Trzeba przeczytać w specyfikacji urządzenia.
Zbyszek Gotkiewicz

żółty27
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: żółty27 » 25 maja 2017, 11:40

starry pisze:A jakie ma być "fi" tego drutu ? ;)

Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Powiększ sobie fotkę, którą sam wstawiłeś, wyraźnie widać na niej tkaninę z kratkami ripstopu ;)
P.S. Nie traktuj mojej odpowiedzi jako złośliwą, ale nie chce mi się teraz wyciągać skrzydła, ani szukać łatek, żeby zwymiarować kratkę ;)

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 29 maja 2017, 13:36

;) Próbowałem zanim założyłem temat.
Foto jest bardzo małe i powiększenie wychodzi marnie, a po drugie nie wiem czy 'kratki' w tkaninie paralotniowej, zawsze mają jednakowy wymiar, z drugiej strony igła jest raczej cienka ( 1mm lub mniej ) i taka interpolacja miała by spory błąd. Oczywiście orientacyjnie sprawdzając można sprawdzić "czym tam się ma" ale pytać nie zaszkodzi, może akurat ktoś wie ;)
Darecki -starry

żółty27
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: żółty27 » 30 maja 2017, 11:36

Faktycznie powiększając zdjęcie, jest trochę kiepskie :roll: . W gimpie udało mi się policzyć kratki, wyszło 6 na 5 kratek. Padły mi baterie w suwmiarce, więc łatkę samoprzylepną zmierzyłem linijką, wyszło ok. 4.5mm na 4mm. Haczyk ma grubość jednej kratki, czyli 0,75mm-0,8mm według moich obliczeń na oko, czyli tak jak myślałem ;) .

Wróć do „Ogólne”