Trajka bez papierów

Latanie silnikowe
Wnet

Trajka bez papierów

Postautor: Wnet » 03 lipca 2026, 11:07

Czy ktoś może mi napisać czy istnieje możliwość a jak tak to jak przeprowadzić proces uzyskania niezbędnych dokumentów aby traka bez żadnej dokumentacji spełniała wymogi taki jak dla trajek dopuszczonych do prowadzenia szkolenia. Czy sam wózek do którego przypina się napęd tez musi mieć dopuszczenie do lotu czy potwierdzenie zdatności.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Trajka bez papierów

Postautor: uriuk » 03 lipca 2026, 17:48

Jeśli latasz sam to nie potrzebujesz żadnych papierów. Jeśli latasz z pasażerem lub zawodowo, to potrzebujesz dopuszczenia pod którym ktos się podpisze. Możesz się nawet ty podpisać, ale musisz napisać program prób i te pomiary wykonac, stworzyć instrukcje użytkowania w locie i instrukcje obslugi technicznej. Lepiej to zlecic komus obeznanemu. Większść trajek ktore badałem rozleciała się podczas glupich 5G, więc zapewnienia TFUrcy (przez duze TFU), że to wytrzyma wszystko i przejdzie z dzieci na dzieci, można potraktować równie poważnie jak zapewnienia sprzedawcy używanych samochodów o przebiegu passata.

Wnet

Postautor: Wnet » 04 lipca 2026, 01:00

Ok dziękuję. Generalnie tak to rozumiem. Pytam jak zrobić żeby kupić trajkę jedną z wielu zatem. W zasadzie sam wózek bo mam napęd. Żeby móc się z tym pojawić w szkole i zrobić kurs ppgg. Nie mam na myśli jakiegoś wynalazku ło panie to wszystko wytrzymuje tylko to co jest powszechnie na olx np.
Jest robione od lat lata działa te same powielane konstrukcje.
Chyba że moje myślenie z założenia jest błędne i nie załapałem że część środowiska ma dostęp do twórcöw przepisów i pomału zagarnia temat i się nie da inaczej. Tak jak np instytucja mechanika na którego nie ma kursów nigdzie.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 lipca 2026, 01:11

Jak szkoła nie swojego sprzętu to omijaj szerokim łukiem. Jak polatasz na porządnym fabrycznym sprzęcie to będziesz wiedział dlaczego nie chcesz samoróbki :). Instruktor ci doradzi co kupić. Najlepszy sprzęt kupuje się w ekipie która w danym miejscu lata. Na OLX trafia sprzęt którego nikt w okolicy nie chciał

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 lipca 2026, 01:23

Wnet pisze:
Chyba że moje myślenie z założenia jest błędne i nie załapałem że część środowiska ma dostęp do twórcöw przepisów i pomału zagarnia temat i się nie da inaczej. Tak jak np instytucja mechanika na którego nie ma kursów nigdzie.

Pisałem ci już, że sprzęt może dopuścić każdy, nie trzeba być mechanikiem. Dlatego też nie ma kursów, bo nie ma zapotrzebowania. Obecne przepisy pozwalają robić to każdemu. Mechanik jest potrzebny do przełożenia spadochronu do celów zarobkowych lub tandemowych, oraz do przeglądu skrzydła, również w tym samym celu. Takie uprawnienia możesz dostać od producenta sprzętu, który chcesz serwisować.

Wnet

Postautor: Wnet » 04 lipca 2026, 01:25

W zasadzie mam nowy napęd , nowego glajta nowy zapas wywaliłem 45000 iii.....No właśnie mam możliwość zakupu trajki typu Foxy mini itp dwa jekle i trzy kółka za 4500 . I chuj kasy mi nie szkoda ale bez przesady 5000 za taczkę to przesada. Normalnie po 350 chodzą. :D

Wnet

Postautor: Wnet » 04 lipca 2026, 01:30

uriuk pisze:
Wnet pisze:

Pisałem ci już, że sprzęt może dopuścić każdy, nie trzeba być mechanikiem. Dlatego też nie ma kursów, bo nie ma zapotrzebowania. Obecne przepisy pozwalają robić to każdemu. Mechanik jest potrzebny do przełożenia spadochronu do celów zarobkowych lub tandemowych, oraz do przeglądu skrzydła, również w tym samym celu. Takie uprawnienia możesz dostać od producenta sprzętu, który chcesz serwisować.

Dzięki jeszcze raz.
Trzeba kupić " ło panie mocna jak byk" naumić się zrobić kurs na sprzęcie szkoły i wrócić do " ło panie ta się nie wygnie " ;-)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 04 lipca 2026, 02:06

Wnet pisze:W zasadzie mam nowy napęd , nowego glajta nowy zapas wywaliłem 45000 iii.....No właśnie mam możliwość zakupu trajki typu Foxy mini itp dwa jekle i trzy kółka za 4500 . I chuj kasy mi nie szkoda ale bez przesady 5000 za taczkę to przesada. Normalnie po 350 chodzą. :D

Chyba jestem frajerem, bo kupiłem do szkoły Airone Pro Phoenix za ponad 11 tysi. Może dla tego, że to lata i wole mieć pewność, że mi się nie rozleci przy lądowaniu. Samolot też kupiłem certyfikowany a nie samoróbkę. Za to pożałowałem pieniędzy na porządny monocykl elektryczny i kupiłem jakąś podróbę. W tej chwili jestem po drugiej operacji i czekam na trzecią. Już nigdy nie będę się wspinał, a nawet nie zrobię pompki czy podciągnięcia na drążku. Sama rehabilitacja kosztowała więcej niż firmowy monocykl.

Wróć do „PPG”