Śmigło trój łopatowa z Chin

Latanie silnikowe
stanley
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Śmigło trój łopatowa z Chin

Postautor: stanley » 14 lipca 2025, 08:39

Postanowiłem skorzystać z okazji i kupić śmigło 3 łopatowe z Chin . Śmigło za niecałe 1500 zł. W Polsce ceny śmigieł trój łopatowych zaczyna ją się od 2300 zł więc różnica była znaczna . Zakupiłem więc śmigło , aktualna cena na stronie wynosiła 1490 zł. Zapłaciłem Chińczykowi 1212 zł i czekałem na przesyłkę . Gdy przesyłka dotarła do polski trzeba było zapłacić koszty celno skarbowe . Poczta zażądała ode mnie wszelkich dokumentów transakcji i dowodów wpłaty oraz upoważnienia do dokonana czynności celno skarbowych . Gdy już wszystkie dokumenty im dostarczyłem i wszystko już miało się pomyślnie zakończyć , to osoba która się tym zajmowała stwierdziła ,że nie mają kodu taryfowego na śmigła do napędów PPG i ,że mam sobie wynająć agencję celną lub skorzystać z Agencji Celnej Poczty Polskiej. Skorzystałem więc z usług Agencji Poczty Polskiej , chodziło chyba im tylko o to żeby wydoić z klienta dodatkową kasę (koszt za usługę i upoważnienie w sumie 134 zł). Gdy opłaciłem koszty usługi naliczyli mi - VAT i cło w wysokości 319 zł. Po opłaceniu tej kwoty przysłali mi śmigło.Zakupiłem śmigło na Aliexpres 15 maja , a dotarło do mnie 07 lipca. Całość kosztowała mnie 1665 zł co i tak w sumie jest taniej niż śmigła dostępne w Polsce . Prób w locie jeszcze nie robiłem , Próba naziemna wyszła całkiem obiecująco .
Wrzucam to na forum ,żeby potencjalny następny chętny na zakup Chińskiego śmigła wiedział czego się spodziewać. Oryginalnie chińczyk sprzedaje z otworami 6 x 75 mm dodatkowe otwory widoczne na zdjęciu wykonałem sobie sam . Piastę tez trzeba sobie wykonać we własnym zakresie.
Załączniki
IMG_20250712_091523.jpg
IMG_20250712_091523.jpg (685.65 KiB) Przejrzano 48 razy
IMG_20250712_090321.jpg
IMG_20250712_090321.jpg (947.59 KiB) Przejrzano 48 razy

Wróć do „PPG”