Wystarczy spojrzeć na stronę producenta. Taki pólmetrowy dało by się upchnąć za plecami
https://www.vasyfan.com/Edf390/PlusVF39 ... tml?lng=EN w cieniu pilota ale... 75kg przy 45 KW! Mają jeszcze większy o średnicy ok 75cm i ciągu 150kg. Ogólnie do bani bez żródła zasilania z Gwiezdnych Wojen - wciskasz pendrajwa i sru. Zaletą tych wiatraczków jest śmiesznie mała waga... tyle że nie bez powodu elektryki nie wejdą do obiegu przez kolejną dekadę ze względu na wagę bateryjek. Rezygując z możliwości doładowania można by się przerzucić na baterie aluminiowo-powietrzne oferujące teorytycznie pięciokrotnie większą pojemność za kg względem technologii litowych. Recykling tego badziewa ma ugruntowany rynek w postaci wysoko czystego korundu (nawet to wybielają robiąc biały papier ścierny) i jest opłacalny na dzień dzisiejszy, powstało kilka opracowań naukowych potwierdzających, że wysoko czysty korund z odzysku takich baterii będzie więcej warty niż koszt produkcji w.w z pochodnymi kosztami energetycznymi, dystrybucji i przetworzenia odpadów. Na koniec mojego wywodu energetycznego mogę zapewnić szanowne grono, że ch... z tego będzie - ani baterii, recyklingu i nawet dosypywanie cukru do baterii litowych nie pomoże (chociaż określają ich pojemność na 500Wh/kg co ma "uratować przemysł lotniczy" - he he chyba przed karami za co2

W praktyce glajciarzom potrzebny jest możliwie najmniejszy, najlżejszy silnik dający uzyskać ciąg 80kg. Dla purystów wystarczy mniej paliwa i żeby nie było istnieją takie silniki w modelarstwie, na beznynę o dużych pojemnościach ważących po 6 kg za 12hp, a jak komuś brakuje to można cisnąć dalej - jechać na nitrometanie lub dorobić porządny wydech. Wracając na ziemie mamy do wykorzystania raketa, topa i teorytcznie
(prawie działą) i ch... Ten pomysł z silnikiem rakietowym wydaje się coraz lepszy

byle dało się przykręcić kurek do zera co wymaga minimum ciekłego paliwa i sterowanej pompy. Były silniki na paliwo stałe o regulowanej mocy, niestety zakres regulacji był niski - realnie do 70% mocy co i tak było sukcesem przy ogarnianiu niezatrzymywalnego pożaru. Może machanie skrzydłem jak Zbyszek demonstrował tylko z większą siłą? Jak to zmierzyć i porównać czy ma sens względem 1,5m śmigła?