Szklarska Poręba, latanie okołosylwestrowe?

Awatar użytkownika
Krzysiek
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Szklarska Poręba, latanie okołosylwestrowe?

Postautor: Krzysiek » 25 listopada 2017, 17:20

Wybieram się na wyjazd sylwestrowy do Szklarskiej Poręby i jestem zainteresowany kwestią możliwości polatania (zlotów) w okolicy w dniach okołosylwestrowych, gdyby cudem zdarzył się warun.

Szkopuł w tym, że jestem nie posiadam jeszcze własnego skrzydła, a mój nalot (ca. 4h, rok po kursie) nie zachęca mnie do samodzielnego latania (w tym zlotów). Stąd moje pytanie: czy istniałaby możliwość wynajęcia skrzydła + skorzystania z opieki instruktorskiej w tym terminie (28.12-2.01)? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Krzysiek Gajewski
------------
Leksykon paralotniarstwa polskiego

szymon.strus
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Szklarska Poręba, latanie okołosylwestrowe?

Postautor: szymon.strus » 26 listopada 2017, 20:20

Nie jestem co prawda z okolic szklarskiej ale szkoly w PL na zime zapadaja w hibernacje i ew. szkolenia prowadza po cieplejszej stronie globu. Zima starty sa trudne (snieg na startowisku) i sprzet jednak dostaje troche w d... wiec to malo oplacalny interes. Moze ktos z lokalnych pilotow pomoglby w logistyce, wytlumaczyl co i jak, ale bez wlasnego sprzetu to raczej slabe szanse.
pzdr,
/Szymon

Robo

Postautor: Robo » 27 listopada 2017, 10:16

Nie polecam startów z 4h nalotem z okolic szklarskiej poreby - ze szrenicy odradzam :)

Pozdrawiam Robert

Awatar użytkownika
Krzysiek
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Krzysiek » 27 listopada 2017, 13:04

Drodzy koledzy,
dziękuję za wszystkie informacje

Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek Gajewski
------------
Leksykon paralotniarstwa polskiego

Awatar użytkownika
mucha
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: mucha » 27 listopada 2017, 13:28

Z twojego nalotu wynika że intuicja dobrze ci podpowiada, aby ćwiczyć jeszcze pod okiem instruktora :-)
Możesz skontaktować się z Andrzejem Bińkowskim w Mieroszowie, a bliżej w Jeżowie też jakaś szkoła działa musiałbyś znaleźć kontakt.

Dla innych, którzy będą szukać info w temacie wątka: startowiska w bliskiej okolicy do łatwych nie należą. Na Kopę wymagane jest pozwolenie, ze Szrenicy oficjalnie startować nie wolno, a Izerski Stóg w tym czasie będzie raczej czynną nartostradą, o dość wymagających lądowiskach nie wspomnę.
Jeżeli będzie pogoda dobra na zlota to w (dalszej niestety) okolicy można podjechać na Cerno Hore (polecam), do Jeżowa (mniej polecam) lub do Mieroszowa. Czasem zimą przy północnych wiatrach fajnie działa Klin.
Pozdrawiam Tomek Muszyński

Wróć do „Krajowe”