mam jeszcze malutki zapas mocy który pozwoli uzyskać 17,5kg co przy 4 śmigłach daje możliwość uzyskania 70kg !!!
Moderator: prokopcio
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o normalne skrzydła, 70 kg to aż za dużoPiloci ważący około setki będą zadowoleni.
der pisze:Papierowemu samolocikowi się nie podoba. na sam dźwięk wypiął się ogonem.
prokopcio pisze:
ciacho - napędy elektryczne istnieją od dawna i są z powodzeniem stosowane. Jedyne co może się okazać przełomowe to przesłaniające się stosunkowo duże śmigła które mogą za połowę kosztów wytworzyć ten sam ciąg co małe a przy tym sprawność jest nieporównywalnie wyższa. Tego nie spotkałem wcześniej. czyli w tych samych kilogramach napędu będzie można latać prawie dwukrotnie dłużej lub dwukrotnie taniej, pomijając fakt, że mam naprawdę tanie komponenty
ciacholot pisze: ..a samolocik zerwał się do lotu bo sobie pomyślał z zazdrością: ach kur..a gdybym to ja miał taki power...
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Akrobaci będą musieli mieć spory ciąg, bo ich skrzydła są małe i szybkie, a będą musieli robić tak z 1000 metrów wysokości. Jak policzysz akropilotów w kraju, to zobaczysz że nie ma za bardzo dla kogo robić takiego sprzętu. Będzie tak samo jak z wyciągarką. Najpierw trzeba zrobić prototyp potem dopracować i pokazać wszystkim możliwości takiego sprzętu. Jak Prokopcio zrobi swój działający prototyp to ja zrobię swój mający nieco inne założenia konstrukcyjne.
Z takim stwierdzeniem byłbym ostrożny. To, że mi naprawdę wszytko bardzo dobrze się prezentuje w testach i na papierze, nie oznacza że będzie jakikolwiek sukces. No i czas, z moim kiepskim zaangażowaniem jeszcze sporo czasu upłynie zanim skończę projekt, jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia rzeczy "niewidocznych z zewnątrz".ciacholot pisze:...Łukasz coraz bliżej jest sukcesu...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość