Wytrzymałość spadochronów zapasowych

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Wytrzymałość spadochronów zapasowych

Postautor: prokopcio » 27 stycznia 2020, 10:50

Skąd się bierze ta "magiczna" liczba 10 w latach resursu większości RSH?
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: spadochron zapasowy, Charly Revolution2 do120kg

Postautor: uriuk » 27 stycznia 2020, 11:10

Z badan wytrzymalosci tkaniny, ktore kiedys przeprowadzili niemcy

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 stycznia 2020, 11:11

To taka liczba lat która gwarantuje 100% wytrzymałości. Szukałem badań które pokazują spadek wytrzymałości polimerów wraz z ich wiekiem, ale jest trudno coś takiego znaleźć w sieci i doładować do tkanin i nici poliestrowych. To, że depolimeryzacja zachodzi jest faktem. Problem tylko kiedy się zaczyna, jak szybko zachodzi i od jakich czynników zależy.
Zbyszek Gotkiewicz

kris
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: kris » 27 stycznia 2020, 12:51

dla innego przykładu, w załączniku
Załączniki
20200127_114357.jpg
20200127_114357.jpg (626.07 KiB) Przejrzano 6637 razy
Kris

Gosc

Postautor: Gosc » 27 stycznia 2020, 12:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To taka liczba lat która gwarantuje 100% wytrzymałości. Szukałem badań które pokazują spadek wytrzymałości polimerów wraz z ich wiekiem, ale jest trudno coś takiego znaleźć w sieci i doładować do tkanin i nici poliestrowych. To, że depolimeryzacja zachodzi jest faktem. Problem tylko kiedy się zaczyna, jak szybko zachodzi i od jakich czynników zależy.

Na pewno polimerom szkodzi słońce. Sznur do prania, na którym mógłbym się powiesić zerwał mi się po 3-ech latach, wieszając na nim pranie. Skrzydła też tracą swoją wytrzymałość z każdym rokiem, obojętnie czy się na nich lata, czy leżą w szafie. Też mnie ciekawi starzenie się polimerów, może znajdzie się ktoś co mógłby na ten temat więcej napisać.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 stycznia 2020, 14:12

Zapasy nie są narażone na UV, ale temperatura i wilgoć to już poważny problem. Były kiedyś publikowane badania wytrzymałości nici, które pokazywały, że spadek się zaczynał od 16 roku. Różnica pomiędzy tkaniną spadochronową a stosowana w naszych zapasach jest to, że u nas są stosowane tkaniny bez przepuszczalność powietrza. Stąd mniejsze powierzchnie, ale i większe obciążenia podczas otwarcia. Ja się na zapasach nie znam. Dobrze żeby napisał coś Dynamit, Peciu czy Dudek.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 27 stycznia 2020, 17:59

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zapasy nie są narażone na UV, ale temperatura i wilgoć to już poważny problem. Były kiedyś publikowane badania wytrzymałości nici, które pokazywały, że spadek się zaczynał od 16 roku. Różnica pomiędzy tkaniną spadochronową a stosowana w naszych zapasach jest to, że u nas są stosowane tkaniny bez przepuszczalność powietrza. Stąd mniejsze powierzchnie, ale i większe obciążenia podczas otwarcia. Ja się na zapasach nie znam. Dobrze żeby napisał coś Dynamit, Peciu czy Dudek.

Akurat się zdarzyło, że niedawno w baloniarni przy "okazji" miałem okazję zrobić tzw "grabtest" i wrzuciłem tkaninę z dwóch zapasów, jeden z 92 i drugi kawałek z 2008. Nie podam producentów tym bardziej, że producenta tego z 92 nie znam bo nie mogę znaleźć żadnej wszywki ani na majtkach ani na czaszy. Co dziwne ten kawałek z 92 osiągnął niemal 2-krotnie wyższą wartość. Ta starsza ma inną strukturę włókien wzmacniających, siatka zbrojca jest rzadsza ale ewidentnie z grubszych włókien. Oba zapasy o podobnej powierzchni objętości i wadze.
Nie znam wartości jakie osiągnęły by tkaniny w nowych zapasach, szczególnie interesujące było by to gdyby włączyć w badanie tkaniny z zapasów ultralekkich. Połączeń na szwach nie sprawdzałem a to może być istotne.
Wypadało by jeszcze zmierzyć wytrzymałość linek, ale zrywarki zabrakło:)
Robiłem przepłutnianie samolotu z dacronu 180g/m2 z początku lat 90, rozpadał się w rękach na tyle, że ciężko było odrysować formy, mumie egipskie pewnie trzymają się lepiej:) Największy wpływ ma UV. Pamiętać należy, że starzenie nie przebiega liniowo i od pełnej wytrzymałości do minimalnej może minąć nie wiele czasu zarówno leżakowania jak i użytkowania. W przypadku zapasów ja się producentom nie dziwię, że określają krótkie czasy przydatności zapasów bo po 1 to się opłaca, po 2 zrzucają z siebie moralne ryzyko gdyby nie zdołali określić tego momentu kiedy należy zapas zutylizować.
Nie powinno się wnikać w czyjeś biznesy ale tak obrazowo napiszę, czy wystawiający zapas za 8000zł, warty 2500zł robi sobie "siarę" czy nie?
Po lewej tkanina z zapasu z roku 92 po prawej 2008.
Załączniki
IMG_20200127_164443377.jpg
IMG_20200127_164443377.jpg (770.14 KiB) Przejrzano 6572 razy

kris

Postautor: kris » 27 stycznia 2020, 18:09

z ciekawością czekam jak temat się rozwija,
("haczyk z przynętą zarzucono"),
są jeszcze inne aspekty np. "użytkowania", tzw. przekladaczy itd.itp
Kris

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 27 stycznia 2020, 20:53

kris pisze:z ciekawością czekam jak temat się rozwija,
("haczyk z przynętą zarzucono"),
są jeszcze inne aspekty np. "użytkowania", tzw. przekladaczy itd.itp

Kris nie gniewaj się uważam, że Twój zapas jest warty tyle za ile go sprzedasz. Nie mniej temat starzenia się zapasów też jest warty przy tej okazji podjęcia dyskusji "czy naprawdę warto!?" szczególnie, że co jakiś czas pojawiają się oferty blisko 10 letnich zapasów za niezbyt "symboliczno-sentymentalne" stawki.

kris

Postautor: kris » 27 stycznia 2020, 21:32

Piotr Domański pisze:Kris nie gniewaj się uważam, że Twój zapas jest warty tyle za ile go sprzedasz.

Piotrek,
dzięki za odpowiedz,
u mnie wszystko ok
8-)
Kris

kris

Postautor: kris » 27 stycznia 2020, 21:33

...a więc, tak

Niespełna miesiąc temu rozmawiałem z b.dobrym pilotem w różnych kwestiach odnośnie latania. Rozmowa zeszła na kwestię „naszych forów” o lataniu, niestety był złego zdania na temat owych grup. Dodatkowo doszedł aspekt, iż w okresie zimowym (przy „braku” latania), tak z nudów przeglądam wszelką literaturę którą mam odnośnie latania, wtedy przyszedł pomysł. Do tej pory (może źle szukałem) nie natknąłem się na sensowną dyskusję (artykuł, czy co tam) w kwestii spadochronów zapasowych (RSH) używanych w paralotniarstwie, tylko jakieś zasłyszane informacje, że zapas jest tylko na 10lat. Tak, owszem aktualnie większość producentów lekkich zapasów zaleca wymianę po 10latach, ale nie wszyscy używają tych lekkich.
Tak więc, aby „prowokacja” miała sens, to „oferta musi być realna”. Oferta została rozpowszechniona na kilku stronach związanych z paralotniarstwem i czekałem na ciekawe spostrzeżenia. Chyba się nie „zawiodłem”, że najgorzej było na FB – brak argumentów, prawie tylko (nie chcę to używać kolokwializmów) po prostu …, choć może tylko 1(2) osoby „coś...” Kolejna grupa dyskusyjna na Google – tu prawie nic. Jedynie kilka osób z pgforum zainteresowało się tematem, nie po to aby czynić to co na FB, ale aby wnieść coś do tematu i tym osobą Dzięki, a reszcie dziwie się, iż o rzeczy od której zależy (może) Wasze życie tak mało wiecie. Pomija także aspekt przekładania zapasów, niestety podczas użytkowania własnego napotkałem na tzw. „Przekładaczy z papierami” którzy to robili z instrukcji z YT, a uświadomił mnie w tym Leszek Mańkowski.

Reasumując, mój subiektywny wiosek, nie wiem co o tym myśleć tak jak w większości nie oglądam telewizji TVP+innej
Kris

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 stycznia 2020, 21:57

Co do przekładaczy, to proponuję autoryzowanych i z podtrzymaniem praktyki, czyli takich którzy przekładają cały czas. Mają przygotowane pomoce do układania czaszy i linek. Oczywiście kupując zapas mało kto kieruje się łatwością układania i zdarza się, że w kraju jest kilka sztuk zapasu w układaniu którego trudno znaleźć specjalistę z dużą wprawą. Czyli pozostaje takiemu mechanikowi doświadczenie i Internet.
Zbyszek Gotkiewicz

Gosc

Postautor: Gosc » 28 stycznia 2020, 11:05

kris pisze:...Tak więc, aby „prowokacja” miała sens to „oferta musi być realna”.....
..... Jedynie kilka osób z pgforum zainteresowało się tematem, nie po to aby czynić to co na FB, ale aby wnieść coś do tematu
Gdybyś założył temat w innym dziale, to pewnie więcej osób zainteresowało by się tematem, i byćmoże więcej osób dowiedziało by się coś o starzeniu się "plastiku", lub coś napisało na jego temat. Muszę Ci przyznać, że prowokacje zrobiłeś perfekcyjnie. To ogłoszenie przeczytałem sobie z nudów, bo nie planuje zakupu zapasu. Myślę że nie jestem jedyną osobą, która to zrobiła przypadkiem.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 28 stycznia 2020, 12:18

Prowokacja. Tia. Chciałeś sprzedać za godne w swoim rozumieniu pieniądze i nie wyszło. Ale po co dorabiać do tego jakąs pokrętną ideologię ?
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2020, 12:25 przez der, łącznie zmieniany 1 raz.

kris

Postautor: kris » 28 stycznia 2020, 12:21

(odpowiedź do Goscia, nie zdążyłem szybciej odpisać, a pojawił się kolejny post)

sorry, tak wyszło
ale nie ma o czym się "chwalić", dopadła rzeczywistość,
a niestety wątek nie zakończony jest jeszcze kilka innych aspektów związanych z zapasem, ale chyba lepiej by było zmodyfikować posty aby pozostawić "czysty temat" zapasu

kolejny temat który chętnie ruszę to karabinki w uprzęży, ostatnio "komuś gdzieś" piękły po 600h użytkowania, owszem to wyjątek ale fakt jest, a ilu z "nas pilotów" o tym myśli
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2020, 12:28 przez kris, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris

kris

Postautor: kris » 28 stycznia 2020, 12:26

der pisze:Prowokacja. Tia. Chciałeś sprzedać za godne w swoim rozumieniu pieniądze i nie wyszło. Ale po co dorabiać do tego jakąs pokręconą ideologię ?

myśl co chcesz, wież w co chcesz
nie dbam o to

na FB nie otrzymałem żadnego palca w dół za ofertę
tylko Ci co mieli nic do powiedzenia dostali od tych samych +

zaproponuj coś do dyskusji to chętnie pogadam
Kris

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 28 stycznia 2020, 12:40

Może dlatego, że na, FB nie da się dać palca w dół :)

kris

Postautor: kris » 28 stycznia 2020, 12:52

matgaw pisze:Może dlatego, że na, FB nie da się dać palca w dół :)

nie wiem,
mało używam fb

ale można było napisać coś sensownego (np.PiotrD, w poprzednich postach)
Kris

gosc

Postautor: gosc » 28 stycznia 2020, 13:36

kris pisze:(odpowiedź do Goscia, nie zdążyłem szybciej odpisać, a pojawił się kolejny post)

sorry, tak wyszło
a niestety wątek nie zakończony jest jeszcze kilka innych aspektów związanych z zapasem, ale chyba lepiej by było zmodyfikować posty aby pozostawić "czysty temat" zapasu kolejny temat który chętnie ruszę to karabinki w uprzęży, ostatnio "komuś gdzieś" piękły po 600h użytkowania, owszem to wyjątek ale fakt jest, a ilu z "nas pilotów" o tym myśli
A nie lepiej by było, żebyś zmienił tytuł tematu na inny? Np. Zagrożenia spowodowane starzeniem się mateirałów? czy na coś w tym stylu? Tak żeby w jednym temacie porozmawiać o spadochronach,skrzydłach, uprzężach, i karabinkach. W ostatniej kwesti, to chyba akrobaci mogli by najwięcej napisać, bo to oni najczęściej robią przeciążenia, i z chęcią bym sobie poczytał jakie oni mają podejście do wytrzymałości, czy wymiany karabinków po iluśtam godzinach latania.

kris

Postautor: kris » 28 stycznia 2020, 13:46

gosc pisze:
kris pisze:(odpowiedź do Goscia, nie zdążyłem szybciej odpisać, a pojawił się kolejny post)

sorry, tak wyszło
a niestety wątek nie zakończony jest jeszcze kilka innych aspektów związanych z zapasem, ale chyba lepiej by było zmodyfikować posty aby pozostawić "czysty temat" zapasu kolejny temat który chętnie ruszę to karabinki w uprzęży, ostatnio "komuś gdzieś" piękły po 600h użytkowania, owszem to wyjątek ale fakt jest, a ilu z "nas pilotów" o tym myśli
A nie lepiej by było, żebyś zmienił tytuł tematu na inny? Np. Zagrożenia spowodowane starzeniem się mateirałów? czy na coś w tym stylu? Tak żeby w jednym temacie porozmawiać o spadochronach,skrzydłach, uprzężach, i karabinkach. W ostatniej kwesti, to chyba akrobaci mogli by najwięcej napisać, bo to oni najczęściej robią przeciążenia, i z chęcią bym sobie poczytał jakie oni mają podejście do wytrzymałości, czy wymiany karabinków po iluśtam godzinach latania.

chyba tak
ale chciałem mieć "cały" obraz

aby, kontynuować ciekawe rozważania w kwestii karabinków, dziś (lub) jutro rozpocznę nowy wątek z innego działu (bez ofert, choć takowe są np. na Allegro, sprzedaż używanych)
Kris

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”