Wytrzymałość spadochronów zapasowych

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
kris
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Re: Wytrzymałość spadochronów zapasowych

Postautor: kris » 30 stycznia 2020, 14:33

czy, Ktoś mógłby ustosunkować się do instrukcji technicznej zapasu Revolution 2, zapisu dotyczącego okresu użytkowania (nie wnikam gdzi, kto, jak ma robić przegląd, ile kosztuje)
Załączniki
charly-revolution2--10lat-3lata--de.jpg
charly-revolution2--10lat-3lata--de.jpg (134.5 KiB) Przejrzano 5876 razy
charly-revolution2--10lat-3lata--De-PL.jpg
charly-revolution2--10lat-3lata--De-PL.jpg (75.13 KiB) Przejrzano 5876 razy
Kris

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 stycznia 2020, 15:42

Z tego co pamiętam to u Dudka jest tolerancja fabryczna poniżej 10 mm. Trzeba by sprawdzić na stronie Dudka.
Co do tego jak traktować odstępstwa od wytrymowania to zgodzę się z Prokopciem i będę popierał jego punkt widzenia. Takie na przykład wydłużenie punktów podwieszenia o 10 cm może spowodować że skrzydło nie będzie wychodziło samodzielnie z upadku spiralnego. Skrócenie rzędu A o 2 cm może doprowadzić do częstych podwinięć, a skrócenie sterówek do gwałtownych wyskoków skrzydła po podwinięciach.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 stycznia 2020, 16:13

A jak to sie ma do wysokosci podwieszenia uprzezy? Przeciez a ona duzo wiekszy wplyw, nic wydluzenie linek o 5 mm?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 stycznia 2020, 16:16

Dla geometrii układu nie ma znaczenia w którym miejscu przedłużysz podwieszenie. Odniesieniem jest środek ciężkości plus zaciągnięcie piersiówki.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 stycznia 2020, 16:44

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Dla geometrii układu nie ma znaczenia w którym miejscu przedłużysz podwieszenie. Odniesieniem jest środek ciężkości plus zaciągnięcie piersiówki.

Dokladnie o tym mowie. Nie ma znaczenia, czy odsuniemy czasze od srodka ciezkosci przez dluzszy karabinek, wyzsze podwieszenie uprzezy, czy wydluzenie linek. W tej sytuacji upieranie sie, czy sprawne jest skrzydlo ktoremu linki wydluzyly sie o 8 mm ponad norme, nalezy uwazac za godne umieszczenia w dziale "humor"

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 stycznia 2020, 16:52

Firma NOVA która wypuszcza swoje skrzydła wyposażone w linki dyneema ze wstępnie nawiniętymi na deltki tylnymi rzędami i na pierwszym przeglądzie odpuszcza te co się skurczyły. Ma do tego program, który porównuje długości linek nie do tego co jest w projekcie, ale porównuje je między sobą tak, aby odstępstwa od projektu były jak najmniejsze.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 stycznia 2020, 17:06

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Firma NOVA która wypuszcza swoje skrzydła wyposażone w linki dyneema ze wstępnie nawiniętymi na deltki tylnymi rzędami i na pierwszym przeglądzie odpuszcza te co się skurczyły. Ma do tego program, który porównuje długości linek nie do tego co jest w projekcie, ale porównuje je między sobą tak, aby odstępstwa od projektu były jak najmniejsze.

Zbyszek, rozmawiamy o sytuacji, w ktorej roznice pomiedzy linkami sa w normie, natomiast zostala przekroczona dlugosc linek. O 0.1%.

SławekP

Postautor: SławekP » 30 stycznia 2020, 17:15

"...a skrócenie sterówek do gwałtownych wyskoków skrzydła po podwinięciach...."
Zbyszku, mógłbym prosić o rozwinięcie?
Przepraszam wszystkich, że nie w temacie...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 stycznia 2020, 17:20

Ja wiem, ale chciałbym żeby czytający mieli świadomość, że wszystkie odstępstwa od projektu powodują następstwa. Wszystko zależy od skali. Dlatego lepiej ocenę skutków zmian zostawić osobom z odpowiednim doświadczeniem. Oczywiście jeśli to doświadczenie posiadają. Dlatego nie będę twierdził że te zmiany nie mają żadnego znaczenia, ani że jakieś zmiany są katastrofalne. Wszystko jest sprawą indywidualnego przypadku i wymaga głębszej analizy. To obniżenie podwieszenia o którym piszesz to rzeczywiście nic groźnego, ale nie chciałbym aby ktoś pomyślał że tak jest w każdym przypadku.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 30 stycznia 2020, 17:23

Nie zgodzę się :

uriuk pisze:Nie ma znaczenia, czy odsuniemy czasze od srodka ciezkosci przez dluzszy karabinek, wyzsze podwieszenie uprzezy, czy wydluzenie linek.
Nieznaczące tylko w przypadku małych odległości o których piszesz, przy większych zmianach długości linek zmienia kształt czaszy a podwieszenie/karabinki nie choćbyś oddalił o kilometr.
Zgodzę się że jak pooddalasz po równo o pojedyncze cm to nie będzie znaczącej różnicy.
Są jednak konkretne powody dla których długości linek są jakie są ;).
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2020, 17:35 przez prokopcio, łącznie zmieniany 4 razy.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 stycznia 2020, 17:24

SławekP pisze:"...a skrócenie sterówek do gwałtownych wyskoków skrzydła po podwinięciach...."
Zbyszku, mógłbym prosić o rozwinięcie?
Przepraszam wszystkich, że nie w temacie...

Po podwinięciu skrzydło cofa się za pilota, a następnie wyskakuje przed niego. W przypadku lekko zaciągniętych sterówek pojawia się siłą nośna na spływie co przemieszcza środek parcia i daje skrzydłu mocniejszego kopa do przodu. W rezultacie pilot po podwinięciu może zobaczyć skrzydło przed sobą.
Zbyszek Gotkiewicz

SławekP

Postautor: SławekP » 30 stycznia 2020, 17:43

Dziękuję za wyjaśnienie, tak podejrzewałem ale wolałem się upewnić...

kris

Postautor: kris » 30 stycznia 2020, 23:09

Konkluzja:
- wychodzi na to, że jak nie ma „skandalu” to nie ma tematu.
Wystarczy aby oferta sprzedaży była absurdalna, a coś się dzieje, nie w kwestii technicznej zapasu ale kwestii ceny. Na forum wtedy coś się pisze, na początku o cenie, później „coś” o tematyce zapasu.
- w trakcie dyskusji w temacie zapasu, próbowałem kilka razy uzyskać od dyskutantów (chyba są w śród nich osoby z uprawnieniami do przekładania zapasów) informację o interpretacji zapisów instrukcji tech. zapasu Revolutuin 2 - brak odzewu.
- niestety rozpoczęcie tematu karabinków bez „skandalu” cenowego, skutkuje brakiem zainteresowania w dyskusji.
Proszę spojrzeć na zestawienie z tego forum tematu zapasu a karabinków, czy trzeba coś komentować, chyba nie (załącznik).

Osobiście dowiedziałem się kilku ciekawostek (m.in.: wytrzymałość starych karabinków (temat z 2016r.), tkaniny),
a reszta to dużo ogólników, no cóż…
Załączniki
zestawienie-forum.jpg
zestawienie-forum.jpg (734.87 KiB) Przejrzano 5775 razy
Kris

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 30 stycznia 2020, 23:53

Tematy mają to do siebie, że mają różną popularność.
Czy cena tu zagrała rolę? Nie sądzę. Równie dobrze mogło zapoczątkować moje pytanie o co chodzi z tą magiczną trwałością dziesięcioletnią. Mnie nie interesowała cena tylko wypowiedź na temat trwałości.

Co do Twojego powtarzającego się pytania to niema co tu komentować ani się odnosić przecież sam cytując producenta odpowiedziałeś na to pytanie. Nie sądzę żeby ktoś napisał że producent źle ocenia trwałość swoich zapasów. Skoro zaleca częstsze przeglądy po 10 roku to poteierdza tym samym że ta magiczna liczba 10lat ma coś w sobie.

Uriuk się do tego pytania odniósł ( bez echa z Twojej stro y ), że w PL się tego nie robi po 10 latach a odsyłka do producenta na przeglądy po tym czasie jest nieopłacalna. Co chcesz więej usłyszeć?

Mam wrażenie, że prubujesz na siłę znaleźć potwierdzenie, że twój zapas nie jest aż tak bardzo stary i mimo 9 lat pociągnie jeszcze 4.
Łukasz Prokop

Andrzejt
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Andrzejt » 31 stycznia 2020, 02:03

prokopcio pisze:Mam wrażenie, że prubujesz na siłę znaleźć potwierdzenie, że twój zapas nie jest aż tak bardzo stary i mimo 9 lat pociągnie jeszcze 4.

I za pewne jeszcze tyle pociągnie. 10 lat to minimum co powinien zapas wytrzymać (pomijając ekstremalne, nierozważnie, niewłaściwe użytkowanie)
Jeden przy 11 zacznie tracić swoje właściwości, drugi przy 12, inny może dopiero przy 15 i z rok, dwa będzie jeszcze sprawny.

Jednak jak dojdzie do sytuacji że jedyne co mi zostanie żeby ujść z życiem to rzucenie paczki, to wolę nie myśleć czy jednak nie przecholowalem o te pół roku z terminem przydatności i np puści mi jeden bryt ... po za RSH nie mamy już nic!

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 31 stycznia 2020, 08:41

Andrzejt pisze:. jak dojdzie do sytuacji że jedyne co mi zostanie żeby ujść z życiem to rzucenie paczki, to wolę nie myśleć czy jednak nie przecholowalem o te pół roku z terminem przydatności
i to jest sedno sprawy!
Łukasz Prokop

kris

Postautor: kris » 31 stycznia 2020, 09:14

nie stroje żadnych foch czy dąsów odnośnie całego tematu,
czy „wnioski” są słuszne, trudno powiedzieć

co do Rev2, w punkcie 3, zdanie składa się z dwóch członów:
pierwszy - to okres 10lat,
drugi - następne (kolejne) 3 lata
i o ten drugi człon zapytuje
Kris

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 stycznia 2020, 09:37

Kris. Już podałem że według jakiś badań mających już teraz ponad dwadzieścia lat starzenie nici zaczyna się od 16 roku począwszy od daty produkcji. Jeśli zapas jest robiony zgodnie z tamtymi badaniami to producent założył użytkowanie zapasu przez 13 lat, przy czym ostatnie trzy lata dopuszcza do użytkowania pod warunkiem sprawdzenia, czy nie nastąpił wcześniejszy spadek wytrzymałości poszczególnych elementów. I tak zostają jeszcze trzy lata do tego okresu, gdy może zacząć się spadek wytrzymałości, ale mogą zostać one wykorzystane na przykład na przechowywanie materiałów w magazynie. Trzeba by zrobić nowe badania starzenia się materiałów i odnieść do nowych konstrukcji aby stwierdzić czy przypadkiem ich trwałość nie wzrosła i na tej podstawie można by podnieść okres użytkowania zapasów. Obserwując swoje ubrania oraz widząc mnóstwo młodzieży w podartych spodniach dochodzę do wniosku, że producenci tkanin starają się jednak robić je tak, aby rozpadły się możliwie szybko. Mam nadzieję, że ta moda nie dotarła do producentów tkanin technicznych, choć są powodu aby mieć takie obawy. W każdym razie lotnictwo nie jest dobrym miejscem dla hipsterów.
Zbyszek Gotkiewicz

kris

Postautor: kris » 31 stycznia 2020, 09:53

ok, Zbyszku
Kris

kris

Postautor: kris » 31 stycznia 2020, 10:14

prokopcio pisze:Tematy mają to do siebie, że mają różną popularność.
Czy cena tu zagrała rolę? Nie sądzę. Równie dobrze mogło zapoczątkować moje pytanie o co chodzi z tą magiczną trwałością dziesięcioletnią. Mnie nie interesowała cena tylko wypowiedź na temat trwałości.

nie wiem,
ale nie widzę zainteresowania w dyskusji odnośnie użytkowanie karabinków łączący uprząż z taśmami paralotni
wydaj mi się, iż jest to zdecydowanie ważniejszy temat od zapasu, ponieważ to ten element łączy nas z paralotnią i ma diametralne znaczenie na bezpieczeństwo.

Nie chcę „zabrudzać” tego wątku o zapasach, ale popatrz wizualnie na stan karabinków z oferty sprzedaży,
owszem ten karabinek może być jeszcze "bardzo dobry, zdatny kolejne 10lat użytkowania, ma tylko delikatne rysy"
Załączniki
Komplet-karabinczykow-do-paralotni-26-kN-ALPINA.jpg
Komplet-karabinczykow-do-paralotni-26-kN-ALPINA.jpg (32.05 KiB) Przejrzano 5712 razy
Kris

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”