Czym się nie ciągać
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja
Krislerta. A jest coś, czego w twojej robocie trzeba uczyć się kilka lat? Takie coś trudne i niebezpieczne.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
To dobre pytanie. Patrząc po sprzęcie i okolicznościach przyrody wygląda na zrywkę. W brew pozorom ta czynność wymaga umiejętności i wiedzy. Pomyłka w pracy grozi śmiercią lub gorzej. Kolega was podpuszcza, zwłaszcza że dopiero zrobił 2 etap. ps. Kolega lepiej polata z 50 godzin zanim zacznie wymyślać - ja kombinowałem i opisałem moje przypadki na stronie wypadków psp i forach, w perspektywie ostatnich 10 lat mogłem osiągnąć wiele więcej niż chciałem ale nie wyszło > jeśli praca przeszkadza ci w lataniu to zmień pracę < ja tego nie zrobiłem i utknąłem w lataniu rekreacyjnym z którego poziomu jestem dumny
.

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Krzyk. To żadna strata. Wielu chciało osiągnąć wiele, postawili na jedną kartę i już nie latają. Strach im nie pozwala.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Szymek poszedł do latania tak, że zaraz po zrobieniu kursu chciał zostać akrobatą. Szybko, na skróty na całość. O dziwo nic mu się nie stało, choć parę razy o śmierć się otarł. Dziwne koleje losu rzuciły go do pracy w lesie. Podszedł do niej podobnie jak do latania. Zginął pieszego dnia przywalony przez drzewo. Pokora przydaje się wszędzie. viewtopic.php?f=19&t=2756
Zbyszek Gotkiewicz
- krislerta
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Krislerta. A jest coś, czego w twojej robocie trzeba uczyć się kilka lat? Takie coś trudne i niebezpieczne.
Aby być pilarzem trzeba co najmniej dwa lata ciąć i uczyć się od najlepszych. Piłowanie jest niebezpieczne. Pilarze dzielą się na tych co się już pocięli i tych co dopiero się potną.

Krzysztof Łukasiewicz 

- krislerta
- Kontakt:
krzyk pisze:To dobre pytanie. Patrząc po sprzęcie i okolicznościach przyrody wygląda na zrywkę. W brew pozorom ta czynność wymaga umiejętności i wiedzy. Pomyłka w pracy grozi śmiercią lub gorzej. Kolega was podpuszcza, zwłaszcza że dopiero zrobił 2 etap. ps. Kolega lepiej polata z 50 godzin zanim zacznie wymyślać - ja kombinowałem i opisałem moje przypadki na stronie wypadków psp i forach, w perspektywie ostatnich 10 lat mogłem osiągnąć wiele więcej niż chciałem ale nie wyszło > jeśli praca przeszkadza ci w lataniu to zmień pracę < ja tego nie zrobiłem i utknąłem w lataniu rekreacyjnym z którego poziomu jestem dumny.
Dzięki. Ja chce latać rekreacyjnie i biwakowo. I chcę mieć z tego przyjemność i traktować to jako doskonalenie się. Chcę latać jak najbezpieczniej. Na razie mam 1h 7 min nalotu ale pracuje nad nalotem i szczęśliwymi lądowaniami. Cieszę się , że jesteście i że jest forum i, że otrzymuje tyle pomocy i wsparcia. KOCHAM WAS CHŁOPAKI TAK JAK SWOICH LEŚNYCH DRUHÓW
Krzysztof Łukasiewicz 

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ok. To co byś powiedział na to gdybym wsiadł harwestera i po godzinie ćwiczeń dołączył do waszej ekipy. Uważasz że to dobry pomysł?
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Zbyszek krislerta nie chce brać udziału w zawodach, albo ćwiczyć akro, jego marzeniem jest pokręcić się 20 minut w jednym komunie, a potem szczęśliwie przypadkiem trafić na drugi, który da mu drugie tyle. Ale Uriuk proszony o odpłatną lekcję sterowania radiem, którym tak często się chwali, schował głowę w piasek i przykrył ją Peszkiem.
Ludzie na początku wymyślają różne głupie rzeczy, chcą zlatywać ze skarpy wysypiska śmieci, albo żwirowni, targają się na linie za samochodem czy quadem, a tu ktoś proponuje (ciągle mam jednak nadzieję że dla jaj) ciąganie się sprzętem, który z wyciągarką ma wspólną tylko jedną rzecz, linę, ale tylko z nazwy. Fajnie, że pyta a nie próbuje sam, choć na szczęście z prób wciągania się czymś takim (w odróżnieniu od poprzednich wymienionych) nie wyszło by nic, poza kupą śmiechu.
p.s. Proponuję komuś władnemu, od postu ze zdjęciami z lasu, wydzielić nowy post pod tytułem "Czym się nie ciągać", po co bruździć wątek Prokopciowi.
Ludzie na początku wymyślają różne głupie rzeczy, chcą zlatywać ze skarpy wysypiska śmieci, albo żwirowni, targają się na linie za samochodem czy quadem, a tu ktoś proponuje (ciągle mam jednak nadzieję że dla jaj) ciąganie się sprzętem, który z wyciągarką ma wspólną tylko jedną rzecz, linę, ale tylko z nazwy. Fajnie, że pyta a nie próbuje sam, choć na szczęście z prób wciągania się czymś takim (w odróżnieniu od poprzednich wymienionych) nie wyszło by nic, poza kupą śmiechu.
p.s. Proponuję komuś władnemu, od postu ze zdjęciami z lasu, wydzielić nowy post pod tytułem "Czym się nie ciągać", po co bruździć wątek Prokopciowi.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Zgłoś pierwszy post który zaczął wątek leśny. Tam jest trafnie w prawym górnym rogu. A co do pomysłu biegania się przez to coś, to ja nie zauważyłem aby to były żarty.
Zbyszek Gotkiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ok. To co byś powiedział na to gdybym wsiadł harwestera i po godzinie ćwiczeń dołączył do waszej ekipy. Uważasz że to dobry pomysł?
Tragedia. Zrobiłbyś nam i sobie krzywdę nie mówiąc o podleśniczym, leśniczym i nadleśniczym. Broń Cię panie Boże

Krzysztof Łukasiewicz 

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To zupełnie tak samo jak z twoim pomysłem holu za rok czymś co tak chętnie pokazuje brzuszek. To jest identyczny problem a tłumaczę ci że to mój las i moja robota i jestem pewny że zrobisz krzywdę sobie i tym wszystkim którzy wezmą w tym udział.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To zupełnie tak samo jak z twoim pomysłem holu za tym czymś co tak chętnie pokazuje brzuszek. To jest identyczny problem a tłumaczę ci bo to mój las i moja robota i jestem pewny że zrobisz krzywdę sobie i tym wszystkim którzy wezmą w tym udział.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Co się stało z całą relacją dot. zdalnie sterowanej wyciągarki? Czemu została usunięta?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
janek.kowalski pisze:Co się stało z całą relacją dot. zdalnie sterowanej wyciągarki? Czemu została usunięta?
Zmieniłem tytuł tego wątku, bo temat został wydzielony a tytułu nie zmieniono.
Zbyszek Gotkiewicz
- krislerta
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:To zupełnie tak samo jak z twoim pomysłem holu za tym czymś co tak chętnie pokazuje brzuszek. To jest identyczny problem a tłumaczę ci bo to mój las i moja robota i jestem pewny że zrobisz krzywdę sobie i tym wszystkim którzy wezmą w tym udział.
Dziękuję. Już ten pomysł odkładam do lamusa. Warto było się zapytać kogoś mądrego i doswiadczonego

Krzysztof Łukasiewicz 

- krislerta
- Kontakt:
Re: Czym się nie ciągać
Proszę się tym nie ciągać. W trakcie dyskusji ustalone zostało, że lkt się nie nadaje a tylko sobie krzywdę można zrobić.
Krzysztof Łukasiewicz 

- prokopcio
W tych wpisach po przeniesieniu brakło bardzobważnnego słowa krórw było w oryginalnym wątku :
"Teoretyzując"
A teoretycznie by się dało,
Ale praktiku......
Tak, zdecydowanie nie rób tego.
"Teoretyzując"
A teoretycznie by się dało,
Ale praktiku......

Tak, zdecydowanie nie rób tego.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
krislerta pisze:Do rzeczy nada się na wyciągarkę, czy trzeba jakaś przystawkę zamontować co by napięcie liny korygowało ? Na pewno by nawet szybowiec pociągnęłader pisze:O ! Widzę że lubi jak się ją pogłaszcze po brzuszku. Zupełnie jak sąsiada pies.
nada się, osiem- dziesięć bloczków w systemie i pociągnie nie tylko paralotnie ale i boeinga

-
- Doświadczenie: Były Pilot
Skoro koniecznie chcecie tym targać coś innego niż to do czego zostało stworzone to może lepiej pług 40 skibowy, albo statki w kanale Panamskim 

Mariusz Kilian