Treść ofert. Oczekiwania a rzeczywistość.

Przeróżne dyskusje niezwiązane ściśle z paralotniarstwem.
7van.krzysztof
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Treść ofert. Oczekiwania a rzeczywistość.

Postautor: 7van.krzysztof » 04 listopada 2020, 21:34

Bardzo dobre B, czyli jakie ? Dolne ?, górne ?, a przede wszystkim jakie ma wydłużenie ?

artax
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Re: Sprzedam glajta Davinci Funky 70-95 kg

Postautor: artax » 05 listopada 2020, 16:15

Zaczepiasz czy jesteś zainteresowany?Zobacz na dane na stronie producenta.Od 25 lat jak szukam sprzetu to sprawdzam parametry producenta a potem dzwonię do sprzedającego...Wybacz ale nie będę wypisywał ogolnie dostępnych danych. Pzdr
Dla leniwych link ;)
https://www.flydavinci.com/products/paragliders/funky/

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 05 listopada 2020, 16:26

artax pisze:Zaczepiasz czy jesteś zainteresowany?Zobacz na dane na stronie producenta.Od 25 lat jak szukam sprzetu to sprawdzam parametry producenta a potem dzwonię do sprzedającego...Wybacz ale nie będę wypisywał ogolnie dostępnych danych. Pzdr

A czy to taki wielki problem podać jeden z podstawowych parametrów, nie nie zmuszać każdego do szukania stron producentów ?.
Albo się traktuje klijenta poważnie, albo ma się go w d....
Roman Michalak

artax

Postautor: artax » 05 listopada 2020, 16:33

Fakt leniwych traktuje z przymrożeniem oka bo w 99% zawracają głowę. Kupjący dzielą sie na pytających i kupujących.Ci zainteresowani mieli na tyle mocy , dzwonili i grzecznie wyjaśniłem szczegóły.Nie miałem ich w d...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 listopada 2020, 16:46

Większość potencjalnych kupujących nigdy w życiu nie słyszała o Davinci Funky, więc pewnie nie zainteresują się do ofertą która tak słabo zachęca. Prawdę mówiąc mnie też się nie chce sprawdzać w Internecie informacji na temat firmy która dopiero pretenduje do zaistnienia na rynku. Jak się chce być trendsetterem to trzeba troszkę więcej pracy w to włożyć :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 05 listopada 2020, 16:52

artax pisze:Fakt leniwych traktuje z przymrożeniem oka bo w 99% zawracają głowę. Kupjący dzielą sie na pytających i kupujących.Ci zainteresowani mieli na tyle mocy , dzwonili i grzecznie wyjaśniłem szczegóły.Nie miałem ich w d...

No tak, i zawracali gitarę, a wystarczyło podać co potrzeba i oszczędzamy czas swój i innych ;) .
Wiesz, uważanie wszystkich za leniwych to jednak przegięcie, a może wystawiający był leniwy i nie chciało mu się tego parametru podać, choć musiał go znać.
Już nie raz szukałem parametrów skrzydeł, które mnie zainteresowały i wyobraź sobie, że czasem ich nawet nie mogłem znaleźć bo to tajemnicą jakąś jest, a te które znalazłem często okazywały się być skrzydłami z wydłużeniem dużo większym niż szukałem.
Tak więc szanujmy się 8-) .
Roman Michalak

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 05 listopada 2020, 17:40

artax pisze:Zaczepiasz czy jesteś zainteresowany?Zobacz na dane na stronie producenta.Od 25 lat jak szukam sprzetu to sprawdzam parametry producenta a potem dzwonię do sprzedającego...Wybacz ale nie będę wypisywał ogolnie dostępnych danych. Pzdr
Dla leniwych link ;)
https://www.flydavinci.com/products/paragliders/funky/

A jak sprzedajesz samochód, to też nie podajesz w ogłoszeniu pojemności i mocy silnika ?
Taki parametr jak wydłużenie skrzydła powinien być podawany bez żadnej łaski od razu w ogłoszeniu, a nie, że muszę każdego skrzydła z ogłoszeń po kolei szukać na stronach producentów, żeby dowiedzieć się jakie mają wydłużenie. Co to jest za informacja dla kupującego, że skrzydło "jest to bardzo dobre B" ? Ale z tego co widzę w twoim ogłoszeniu "kolor lawenda" jest według ciebie bardziej istotną informacją niż wydłużenie.
Teraz po twojej odpowiedzi, nawet jeśli byłem zainteresowany zakupem skrzydła, to u ciebie już tylko byłem.

artax

Postautor: artax » 05 listopada 2020, 18:28

Zobaczcie do innych ogłoszeń i bądzcie konsekwentni i to samo napiszcie u innych :)Ogłoszenie spełnia wymogi regulaminowe i tyle. Zbyszek sorry ale jeśli nie chce się komus sprawdzić w internecie to nie moja wina. Panowie prośba zrobcie sobie dyskusje w innym wątku i nie nabijajcie sobie postów .Tak jak pisałem zaiteresowani dzwonili ,pytali i nie maja tylu dylematow co Wy.
P.S.Z racji wieku nie uznaję klepania w klawiaturę i preferuję kontakt osobisty( telefon):)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 listopada 2020, 18:34

Fajnie podejście. Zależy mi żeby sprzedać, ale nie ugnę się przed prośbami potencjalnych klientów jak chcą podstawowe informacje o sprzedawany przedmiocie. Naprawdę to taki problem napisać co się sprzedaje?
Zbyszek Gotkiewicz

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 06 listopada 2020, 06:10

Przedstawiciel handlowy tego DaVinci na Polskę północną, to tez mistrzowie marketingu nie są. Na swoim profilu na FB wykłócają się ze mną i próbują wcisnąć, że wydłużenie jest mało istotnym parametrem i że ważniejsze jest olinowanie i ilość cel, żebra, jakieś tam nowe i niby ulepszone shark nosy. A dla mnie jako przyszłego kupca nowej paralotni wydłużenie to absolutna podstawa. Od tego parametru w ogóle zaczynam rozważanie kupna danego modelu skrzydła. Tak więc najpierw wydłużenie, a dopiero potem inne bajery.
Mnie już DaVinci wyjątkowo zniechęciło do zakupów produktów tej marki, bo skoro ze mną, przyszłym i potencjalnym klientem wykłócają się publicznie, że nie mam racji no to cóż. Ja nie mam racji, a oni nie mają kupca.

Jarek
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Jarek » 06 listopada 2020, 10:24

Zamiast atakować sprzedającego zacząłem zastanawiać się, jakie to skrzydło.
Na pierwszy rzut oka jest podobne do GIN SPRINT3, ale:
FUNKY określane jest przez producenta jako "High end B", "xc glider for andvancing pilots". SPRINT3 opisany jest jako "intermediate B".
Wydłużenia obu skrzydeł są identyczne: 5,7.
Prędkość na speedzie będzie również porównywalna ok. 50km/h
SPRINT3 ma 54 komory a FUNKY 59
Waga: SPRINT3 4,3kg a FUNKY 4,6kg
Powierzchnia: SPRINT3 24,88 a FUNKY 24,80
Startowa: SPRINT3 75-95kg a FUNKY 70-95kg

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 06 listopada 2020, 10:39

No i te 5 dodatkowych komór czyni go odjechanym !

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 10:43

Czy producent pasję ile pilot musi mieć wylatane żeby latać bezpiecznie na tym skrzydle?
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 10:46

Jak ktoś jest naprawdę zainteresowany to przejrzy wszystko co jest dostępne w sieci i nie tylko na temat rzeczy na którą zamierza wydać w końcu nie nie mały grosz. Chyba bez sensu jest ta dyskusja, cena jest, rocznik jest, kolor jest, nalot jest, rozmiar jest, czyli wszystkie dane ważne dla tego konkretnego oferowanego egzemplarza są. Całą resztę można sobie sprawdzić w kilka sekund. Nie wiem gdzie widzicie problem żeby pisać o tym elaboraty.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 10:47

Poza tym wydłużenie 5,7 nie powoduje żeby skrzydło nazywać high end B. Raczej takie pośrednie, ale trzeba mieć według mnie już ponad 30 godzin rocznie w termice i przynajmniej dwa, sezony w ten sposób wylatane. I opanowany komplet umiejętności.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 10:50

Piotrek. Może to nasz narodowy problemem. Ludzie protestują a zamiast zlikwidować przyczynę protestu próbuje się uciszać protestujących. Skądś to znam :)
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 10:55

Post Jarka jest dobrym przykładem jak się robi użytek z wyszukiwarki za nim pojedzie się na lot testowy przed zakupem skrzydła. Tyle, że akurat te parę drobnych różnic takich jak trymowanie, dokładność wykonania, ilość komór, użyte tkaniny może mieć wcale nie małe znaczenie. Jednym słowem pomimo tego samego rozmiaru i wydłużenia mogą się znacząco od siebie różnić.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 11:17

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Piotrek. Może to nasz narodowy problemem. Ludzie protestują a zamiast zlikwidować przyczynę protestu próbuje się uciszać protestujących. Skądś to znam :)

Mi się zwraca przy zwrocie "klient nasz pan" Profesjonalizm nie koniecznie musi przekładać się na bycie niewolnikiem klienta, szanujmy się wzajemnie.
Czy któryś z kolegów zadzwonił do ogłoszeniodawcy i nie dostał interesujących go danych?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 11:41

Piotrek. Nie będę nikogo uczył jak sprzedawać. Wydaje mi się, że napisanie o skrzydle że ma wydłużenie 5,7 nie jest dużym problemem i sprzedającemu nie ujmie godności ani honoru. Niestety na każdym kroku musimy pokazywać kto tu rządzi.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 12:16

Jest powiedzenie, że odpowiednio przeszkolony sprzedawca wciśnie lodówkę eskimosowi tylko czy na tym nabywcom glajtów powinno zależeć akurat najbardziej? Przesadnie lansowane jest to hasło, że to klient ma rządzić bo rządzić to powinien zdrowy rozsądek i kultura po obu stronach i tego się trzymajmy. Nie rozumiem tego grillowania kolegi artax bo ogłoszenie jest napisanie zupełnie rozsądnie czyli wszystkie niezbędne dane tego konkretnego egzemplarza są zawarte w ogłoszeniu.

Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”