Na długie jesienne wieczory - MS FlightSimulator 2020

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
AndRand
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Na długie jesienne wieczory - MS FlightSimulator 2020

Postautor: AndRand » 02 listopada 2021, 21:49

Nakręcony tym teaserem o aerodynamice postanowiłem spróbować polatać w MS Flight Simulator 2020.
Opływ orograficzny przeszkód, budowanie się chmur, rzeczywista pogoda na podstawie danych meteo...

Obrazek Obrazek

Najpierw napotkałem kilka przeszkód.
Na dzień dobry po zainstalowaniu symulator sprawdził aktualizacje i wyszło, że jest 200GB(!) obowiązkowych update'ów. Bez tego nie ruszy. Ściągnięcie ich zajęło prawie tydzień bo nie mogłem zostawić komputera na noc - przez szum wentylatora nie mogłem spać.

Następne rozczarowanie - w MSFS2020 nie ma szybowców.
Ale nic to. Dostępne są szybowce tworzone niezależnie np. DISCUS.
Powodem jest to, że mimo pięknie pokazanego budowania się chmur, w symulacji nie ma termiki z prawdziwego zdarzenia. Ktoś pokazywał na YT, że znalazł szybowcem prądy wznoszące w środku chmury burzowej, ale nie jest to termika wypracowana na podłożu.
Na to odpowiedzią jest na razie Kinetic Assistant, zewnętrzny program, który generuje termikę do zadanej wysokości. Można wybrać źródło miejsc termicznych pobieranych z kk7 (https://thermal.kk7.ch/) co ma swoją zaletę, że miejsca są rzeczywiste i minus, że popularne miejsca blisko startowisk są bardziej termiczne :P
Kinetic Assistant oprócz dostarczania termiki daje również możliwość wyciągnięcia szybowca na wyciągarce, katapulcie lub samolotem (można obejrzeć stosowne filmiki na YT). Ja z tego zrezygnowałem bo znalazłem AS33MA - elektroszybowiec z chowanym śmigłem.

Wrażenia na teraz - rewelacyjne!
W MSFS wymyślili algorytm rozpoznawania terenu ze zdjęć satelitarnych na Bing Maps - dzięki czemu tam gdzie jest las tam stawiają drzewka, tam gdzie rośnie trawa tam nakładają teksturę trawy. Co jest znakomite, bo w miejscach, w których latałem w rzeczywistości meble się zgadzają. Trochę dziwnie wygląda nasze Podhale z domkami w stylu alpejskim, ale domy stoją tam gdzie powinny.
Żagiel działa całkiem nieźle, na razie jestem na etapie ustalania jednostek w ustawieniach pogody - w parametrach meteo prędkość wiatru podaje się w knt, na wario ustawiłem sobie m/s, a wskaźnik kierunku i prędkości wiatru na zegarach pokazuje chyba kmh :D Trochę dziwnie działa to wario bo pika na okrągło jak przy ciągłym 5m/s w górę, a pokazuje wynik uśredniony poniżej 1m/s. Ale takie latanie w zerkach też ma swoje zalety.
Wizualizacja chmur jest całkiem niezła na wyższych ustawieniach, kłaczki z bliska może nie są takie szczegółowe, ale przelot przez chmurę daje podobne wrażenia wizualne co w rzeczywistości. Fantastycznie realizowane jest oświetlenie - pogoda i czas zmieniają się w tempie rzeczywistym więc można sobie na przykład pożaglować na Teneryfie do samego zachodu słońca z obłędnym widokiem na morze (i powrotem już po zmroku i z poprawnie oświetlonym terenem).

Wrażenia z szybowania są całkiem niezłe, ja latam w HP Reverbie G1, które dają całkiem wyraźny obraz i na widoki nie narzekam 8-)
Czy będzie pomocne w lataniu na paralotni?
No nie wiem... po zrobieniu głównej grani Tatr z lotniska LZTT Poprad, mając 1700m nad Tatrami Bielskimi doleciałem po prostej z wiatrem nad Gorce, złapałem tam żagiel i dałem jeszcze radę zahaczyć o Turbacz, a nad lotniskiem w Nowym Targu musiałem zrobić dwa kręgi do lądowania :D

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Na długie jesienne wieczory - MS FlightSimulator 2020

Postautor: uriuk » 02 listopada 2021, 22:07

Kiedys krecilem nad Pradziadem w czeskich Jesennikach. Mialem jakies 100-150 m nad szczyt. Oxford pokazal dolot do lotniska w Opolu. Po drodze na wszelki wypadek, podkrecilem 300 m nad Nysa. Okazalo sie, ze do lotniska przyszedlem o te 300 m za wysoko. Pradziad ma 1490 m npm, przeskok mial 80 km. Doskonalosc szybowca 58.

PS to nie byl symulator :)

AndRand

Postautor: AndRand » 03 listopada 2021, 20:46

AS33 ME - według specyfikacji 55:1, mimo napędu elektrycznego.

Obrazek

kstepien74
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: kstepien74 » 04 listopada 2021, 21:31

AndRand pisze:Nakręcony tym teaserem o aerodynamice postanowiłem spróbować polatać w MS Flight Simulator 2020.

Podobno bardzo dobrym symulatorem szybowcow jest Condor 2. W odroznieniu od MS Flight Simulator nastawiony jest wylacznie na szybowce i dosyc wiernie symuluje fizyczne warunki pogodowe takie jak jak termika, noszenia zboczowe itp. Ponoc brakuje jedynie wiatrow dolinowych. Czesc pilotow paralotniowych wykorzustuje go jako element zimowego przygotowania do sezonu.

https://www.condorsoaring.com/

Kamil

AndRand

Postautor: AndRand » 05 listopada 2021, 09:48

Ale nie wygląda jak MSFS2020 :)

Wiem że jest Condor, jest też XPlane, ale dla mnie, ponieważ nie jestem pilotem szybowca, poziom realizmu w MSFS2020 jest wystarczający, za to widoki podczas żaglowania na zboczu to inna bajka - to nie jest rozsmarowane zdjęcie satelitarne tylko szczegółowo odwzorowane drzewka. Czasem śmiesznie, bo na zdjęciach wyszło, że jakieś krzaki są na Dents nad Lac Annecy i postawili tam kilka drzewek na szczycie. Gorzej wyglądają jedynie pionowe skały bo tam mimo największej szczegółowości mapy wektorowej jednak widać rozciągnięcie. Ale lasy, chmury, zbiorniki wodne są zwizualizowane bardzo dobrze. Dla mnie to istotne bo latam w goglach więc naturalnie wyglądający krajobraz to podstawa.
Kinetic Assistant tworzy na hotspotach z kk7 chyba efekt zbliżony do turbo żagla - zrobiłem pętlę Annecy-Albertville-Chambery-Aix lesBaines-Annecy na dwóch kominach: jednym pewniaku na Dents, drugi koło Albertville, a resztę na lekkim żaglu.
Na razie zwiedzam różne obszary górskie więc żagiel jest wystarczająco wymagający. Musiałbym polatać na płaskim by zobaczyć czy na tych kominach z Kinetica da się latać.

Wróć do „Ogólne”