Dokąd na SIV?
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Dokąd na SIV?
Cześć,
SIV to dość trudny temat, sporo było tu rozważań o samym programie szkolenia, wypadkach, kompetencjach instruktora czy ich braku, więc z pewną nieśmiałością zapytuję czy ktoś może polecić dobrą zagraniczną szkołę.
Interesuje mnie przećwiczenie sytuacji niebezpieczych, bez acro.
Zdrówka /eltomek
SIV to dość trudny temat, sporo było tu rozważań o samym programie szkolenia, wypadkach, kompetencjach instruktora czy ich braku, więc z pewną nieśmiałością zapytuję czy ktoś może polecić dobrą zagraniczną szkołę.
Interesuje mnie przećwiczenie sytuacji niebezpieczych, bez acro.
Zdrówka /eltomek
- calhal
- Latam: Tylko Swobodnie
Re: Dokąd na SIV?
Annecy, w tej kolejności według mnie:
Les Passagers du Vent z Davidem Eyraud jako instruktor
Flyeo
K2
Les Passagers du Vent z Davidem Eyraud jako instruktor
Flyeo
K2
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
Polecam Espace 3D Parapente - École de Parapente w Annecy.
https://www.espace3d.fr/?fbclid=IwAR14n ... 1wQe5DRksE
- calhal
Blazej pisze:Polecam Espace 3D Parapente - École de Parapente w Annecy.
zapomniałem o nich

- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Zanim pójdziesz na SIV sprawdź, czy masz dobrze przećwiczone sprawy podstawowe takie jak bujanie ma boki za pomocą ciała bujanie przód tył, zakładanie uszu, lot na speedzie. Bez tego bym się nie pchał na SIV. Wiem, że ktoś może uznać zakładanie uszu za coś niegodnego prawdziwego pilota, ale dwa ostatnio omawiane wypadki były spowodowane błędami podczas zakładania uszu. A co mówić o rzeczach trudniejszych.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Na pewno warto poćwiczyć w bezpiecznym zakresie huśtawkę przód-tył, żeby nie tracić czasu i pieniędzy na SIV żeby to robić pierwszy raz w życiu.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Taka sama jaka sie robi na II etapie w porzadnych szkolach?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
matgaw pisze:Na pewno warto poćwiczyć w bezpiecznym zakresie huśtawkę przód-tył, żeby nie tracić czasu i pieniędzy na SIV żeby to robić pierwszy raz w życiu.
Dużo ważniejsza jest huśtawka na boki samym ciałem, choć umiejętność wyłapywania przestrzałów wyćwiczona za pomocą huśtawki przód tył na sivie będzie bezcenna.
Zbyszek Gotkiewicz
- marek mastalerz
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:matgaw pisze:Na pewno warto poćwiczyć w bezpiecznym zakresie huśtawkę przód-tył, żeby nie tracić czasu i pieniędzy na SIV żeby to robić pierwszy raz w życiu.
Dużo ważniejsza jest huśtawka na boki samym ciałem, choć umiejętność wyłapywania przestrzałów wyćwiczona za pomocą huśtawki przód tył na sivie będzie bezcenna.
Umiejętność wyłapania przestrzału jest moim zdaniem kluczowa dla pilota latającego w termice. Np. przestrzału jaki może dostać po zbyt gwałtownym wyjściu ze spirali. Tak w ogóle to nieumiejętność w radzeniu sobie z silną rotacją, np. po klapie to częsta przyczyna poważnych wypadków (nie mówię tego na podstawie statystyk ale z własnego doświadczenia).
Ja swoim kursantom mówię, że jak pójdą na SIV, to niech poproszą żeby nauczono ich wejścia w rotację i wyjścia z rotacji i podwinięć oraz reakcji na podwinięcia. Bo braki w tym zakresie mogą być zabójcze. To się bardzo przydaje w lataniu w turbulentnych warunkach. Inne sprawy to tak dla fun-u.
Pozdr.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Przy wyjściu ze spirali sprawa kluczową jest i wyłapanie przestrzału i odpowiednie dociążenie przy krzywym wyjściu. Jeśli pilot nie wyłapie przestrzału będzie miał podwinięcie a jeśli nie będzie umiał odpowiednio zapracować ciałem to będzie miał wejście stabila w liny i od razu silną rotację praktycznie bez wyjścia. Dlatego napisałem że nie należy wybierać się na SiV bez wcześniejszych ćwiczeń w rodzaju treningu oferowanego w szkole Fly2Live który przygotowuje do trudniejszych ćwiczeń. Pójście na SiV bez tych ćwiczeń to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Zbyszek Gotkiewicz
- Michał Adamczuk
Blazej pisze:Polecam Espace 3D Parapente - École de Parapente w Annecy.
Czy ta szkoła "obsługuje" pacjentów w języku angielskim?
Michał Adamczuk
- Blazej
Jak najbardziej. Polecam ich bo tam byłem. Maxime Chirone jest instruktorem i świetnie mówi po angielsku.
-
A ktoś ma jakieś doświadczenia lub informacje z n-tej ręki o Sky Sports z Oludeniz?
https://skysports-turkey.com/en/siv/
- Blazej
Kuba pisze:A ktoś ma jakieś doświadczenia lub informacje z n-tej ręki o Sky Sports z Oludeniz?
Kolega z Irlandii u nich robił.
Jak firma tandemowa Sky Sports zawsze byli uważani za jedną z najbardziej profesjonalnych firm na świecie. Myślę, że do SIVów podchodzą dokładnie tak samo.
"Hey buddy I am just home, yes I done my siv with sky sports Hasan Cansiz is the man you’re looking for I can pass his number on if needed he is a real gentleman and very considerate."